May 24, 2009

Bersabarlah...

Keutamaan sabar

Allah SWT telah melukiskan orang-orang yang bersabar itu dengan pelbagai sifat. Al-Quran juga telah menyebutkan keutamaan sifat sabar ini dalam lebih daripada tujuh puluh tempat. Sebahagian terbesar daripada darjat-darjat kemuliaan dan kebajikan telah dihubungkan dengan sifat sabar , dan dijadikan sebagai balasan bagi sifat ini dan orang-orang yang bersifat dengannya. Berikut adalah firman Allah SWT yang menunjukkan keutamaan sifat sabar :

“Dan kami telah menjadikan mereka sebagai pemimpin –pemimpin yang memberikan petunjuk dengan perintah Kami, iaitu ketika mereka bersifat sabar”

(As-Sajdah :24)

“Dan Kami (Allah) telah memberikan balasan kepada orang –orang yang bersabar itu pahala mereka menurut apa yang telah mereka kerjakan dengan sebaik-baiknya”

(An-Nahl :96)

“Mereka itulah yang akan diberikan pahalanya dua kali ganda disebabkan mereka telah bersabar”

(Al-Qashas :54)

“Hanyasanya orang-orang yang sabar itu akan disempurnakan pahalanya tanpa kiraan”

(Az-Zumar:10)

Lihatlah bahawa setiap amalan yang bail itu, sentiasa ditentukan balasannya menurut kadar dan hitungan yang tertentu, kecuali sabar. Maka Allah Taala telah memberikan janji kepada orang-orang yang sabar itu, bahawa Allah sentiasa berama –sama mereka.

Ketika baginda Rasulullah SAW ditanya orang tentang perihal iman, jawabnya “Iman itu adalah sabar dan berlapang dada.”

Ubat Sabar

Untuk mengukuhkan sifat sabar terdapat dua cara :


1. Cuba menyedarkan tentang faedah-faedah mujahadah (melawan) dan hasil-hasilnya di bidang agama dan dunia. Caranya ialah dengan mengingatkan sebanyak-banyaknya tentang keutamaan sabar dan ganjaran-ganjarannya yang baik di dunia dan akhirat.


2. Hendaklah melawan pengaruh hawa nafsu itu secara beransur-ansur , sehingga akhirnya ia berjaya untuk menundukkan sifat-sifat buruk yang bersarang di dalamnya. Caranya ialah dengan melesukan pengaruh nafsu dan syahwat dan memutuskan tali-temali yang mendorong keberansangannya, seperti memalingkan pandangan terhadap perkara-perkara yang boleh menarik hati ataupun melarikan diri dari tempat-tempat yang boleh menimbulkan berahi . Cara yang lain pula ialah dengan memikat jiwa terhadap perkara-perkara yang mubah, yang sejenis atau sealiran dengan apa yang diminati oleh hati , seperti bernikah. Sebab segala yang diingini oleh diri seseorang itu dapat dipenuhi dengan melakukan apa apa yang diharuskan oleh agama dari perbuatan-perbuatan yang sejenis dengannya. Maka dengan cara ini, akan terhalanglah keinginan jiwanya untuk mendekati segala yang terlarang dalam agama.


Kesimpulanya , orang yang membiasakan dirinya menentang hawa nafsu , nescaya akan mengalahkannya pada bila-bila masa asalkan ada sahaja kemahuan.Inilah asas yang wajib bagi mengubati diri dalam segala perkara yang memerlukan sabar.

Share

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

..::Inspirasi::..

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com

  © Blogger template template alfatih by alFatihtudio 2009

Back to TOP