May 24, 2009

Bolehkah Tuhan Menjadi Manusia?

Seorang yang beragama Kristian bertanya kepada rakannya yang beragama Islam:
"Bukankah Tuhan itu Maha Kuasa? Maka apa susahnya Tuhan untuk menjelmakan dirinya sebagai seorang manusia?"

"Mengapa Tuhan mahu menjadi manusia? Bukankah dia sudah cukup berkuasa untuk melakukan segala-galanya?" Balas Si Muslim.

"Tuhan menjadi manusia untuk hidup bersama dengan manusia, bagi mengetahui bagaimana rasanya manusia mengalami penderitaan, kepayahan, kesenangan dan kegembiraan. Untuk mengetahui apa yang baik dan buruk bagi manusia. Itu menunjukkan salah satu sifat kasih-sayangnya tuhan kepada kita!" Jelas Si Kristian dengan yakin.

"Baik, saya beri awak satu perumpamaan. Saya mencipta sebuah televisyen. Perlukah saya menjadi sebuah televisyen untuk mengetahui apa yang buruk dan baik bagi sebuah televisyen?" Ujar Si Muslim.

Si Kristian terdiam.

"Kerana saya yang mencipta televisyen itu, sudah tentu saya tahu dengan jelas bagaimana ia berfungi. Apa yang saya perlu buat hanyalah menulis sebuah manual penggunaan untuk menceritakan bagaimana ia berfungsi."

"Begitu juga Tuhan. Kerana Dia telah menciptakan manusia, dia tidak perlu menjadi seorang manusia untuk mengetahui apa yang buruk dan baik untuk seorang manusia. Apa yang tuhan lakukan ialah, Dia memilih seseorang daripada kalangan manusia dan memberikannya wahyu sebagai panduan hidup. Manusia pilihan ini akan memberitahu kepada semua manusia tentang panduan tuhan tersebut. Dan menurut keyakinan kami sebagai muslim, manusia pilihan yang terakhir itu adalah Nabi Muhammad dan manualnya adalah Al-Quran!" Jelas Si Muslim.Si Kristian masih tidak berpuas hati. "Tapi tuhan Maha Kuasa. Dia tentu boleh mengubah dirinya menjadi apa sahaja. Tidak mustahil untukNya menjelma sebagai manusia."

"Baik. Saya terima pendapat awak yang Tuhan Maha Kuasa dan boleh melakukan apa sahaja. Tetapi tidak mungkin Tuhan akan menjadi manusia. Tuhan dan manusia mempunyai sifat yang sangat-sangat berbeza. Tuhan adalah abadi, ada selama-lamanya. Sedangkan manusia adalah tidak abadi, akan boleh mati. Kita tidak mungkin menjumpai manusia yang boleh hidup abadi dan boleh mati pada masa yang sama."


"Tuhan tidak mempunyai permulaan dan pengakhiran sedangkan manusia ada pemulaan dan pengakhirannya. Macam mana seorang manusia boleh ada pemulaan dan tidak mempunyai permulaan pada masa yang sama? Bagaimana pula ia boleh ada pengakhiran dan tidak mempunyai pengakhiran pada masa yang sama?"

"Tuhan tidak perlu makan, sedangkan manusia perlu makan."

"Tuhan tidak perlu rehat dan tidur, sedangkan manusia perlu rehat dan tidur."

"Kalau awak masih nak berpegang pada pendapat awak bahawa tuhan boleh melakukan segala-galanya, maka perlu diingat, tuhan hanya akan melakukan perkara yang bersifat ketuhanan sahaja. Jika tuhan melanggarnya, maka Dia bukanlah tuhan."

"Misalnya, tuhan mahu menipu. Tuhan Yang Maha Kuasa tidak mungkin menipu. Menipu bukanlah sifat tuhan. Jika Tuhan menipu, seperti manusia menipu, maka Ia bukanlah Tuhan."

"Tuhan juga tidak boleh melakukan kesilapan. Melakukan kesilapan bukanlah sifat tuhan. Jika tuhan melakukan kesilapan sebagaimana manusia tersilap, maka Dia bukanlah tuhan Yang Maha Kuasa."

"Tuhan juga tidak boleh terlupa. Manusia boleh terlupa. Jika tuhan terlupa, maka dia bukanlah tuhan."

"Sahabatku, Tuhan sememangnya Maha Berkuasa. Dia boleh melakukan apa sahaja yang Dia sukai. Namun Tuhan Yang Maha Berkuasa tidak mungkin melakukan sesuatu yang tidak bersifat ketuhanan. Tuhan tidak akan melakukan kesilapan, tidak akan terlupa, tidak perlu makan, dan tidak perlu menjadi manusia. Dia hanya akan melakukan sesuatu yang sesuai dengan sifat-sifat Tuhan Yang Maha Kuasa."


Si Kristian terus terdiam dan berfikir.... Share

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

..::Inspirasi::..

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com

  © Blogger template template alfatih by alFatihtudio 2009

Back to TOP