Sep 9, 2010

Istimewa : Alhamdulillah, Sungguh Bermakna

Alhamdulillah, dengan izin Allah SWT saya telah selamat sampai di rumah yang terletak di kajang pada jam 7:15AM tadi. Segala puji dan syukur hanyalah milik Allah SWT. Pengalaman semalam sangat bererti buat diri ini. Mungkin ini Ramadhan terakhir saya, mungkin bukan, mungkin juga yang terakhir sebagai...aha, nanti kita sambung.

Suka saya hendak berkongsi sedikit sebanyak perjalanan yang dilalui semalam.Perjalanan semalam dimulai dengan pembaikpulihan motor ataupun kuda perang putih saya, Honda Wave 125S. Kuda yang amat setia walaupun telah beberapa kali tercedera dalam medan perjuangan, sama ada saya yang menunggangnya ataupun ikhwah lain yang menunggangnya. Minyak hitam dan spoket yang telah haus diganti baru.

Lalu pulang ke UTP untuk mempersiapkan diri, bilik dikemas sebaik-baiknya untuk ditinggalkan buat masa lebih seminggu. Rasanya inilah keadaan bilik saya paling kemas sepanjang praktikal ini. Maklumlah, kehidupan sebagai pelajar praktikal teramatlah menyibukkan. (iye ke umair..hurm..)

Sila abaikan kawasan yang tidak terlihat

Jam 7:10PM saya dan Akh Khozafi bertolak ke rumah Akhi Zikri di Taman Maju. Kami iftar bersama buat kali terakhirnya dalam Ramadhan ini. Iftar turut disertai adik Amirul. Kerana tersalah beli tiket, basnya ke Johor akan bergerak pada jam 10:00PM malam ini, sedangkan kawan-kawannya telahpun pulang semalam lagi setelah habis Final Exam. Kenapa saya dan Akh Khozafi masih di sini? Kerana kami dan beberapa orang ikhwah baru sahaja menghabiskan program iktikaf bersama-sama di sepanjang 10 malam terakhir Ramadhan pada 9 Ramadhan @ 7 September.

Ceria bersama ikhwah-ikhwah tercinta

Bergantian, adik Amirul bergambar, saya pula yang menangkap


Setelah solat Jamak Qasar Maghrib dan Isyak, saya menghantar Akh Khozafi ke perhentian bas, lalu bermulalah perjalanan sebenar yang panjang.

Persiapan di Stesen Minyak Petronas UTP

Bacaan meter sebelum memasuki lebuh raya

Kebanggaan UTP di lebuh raya


Perhentian 1 : Tapah

Gambar agar kabur, belum tukar mode


Surau R&R Tapah : Menghabiskan bacaan muka surat 542-549


Perhentian 2 : Behrang

Tiada kawasan kedai di Behrang, cuma tandas awam dan pondok solat

Pondok Solat Behrang : Menghabiskan bacaan daripada muka surat 550-557

Perhentian 3 : Lupa pula nama perhentian ni


Surau Perhentian : Menghabiskan bacaan daripada muka surat 558-565

Perhentian 4 : Restoran Jejantas Sg. Buloh Arah Selatan


Surau R&R Restoran Jejantas Sg. Buloh : Menghabiskan bacaan daripada muka surat 566-573

Perhentian 5 : Masjid Negara


Masjid Negara : Menghabiskan bacaan daripada muka surat 574-581 (Tamat Juz 29)

Perhentian Akhir : Masjid Jamek Kajang


Masjid Jamek Kajang : Menghabiskan bacaan Juz 30 (Khatam Al-Quran)

Adik tercinta, Usaid sedang beriktikaf buat kali terakhir. Dia menunggu saya di sana kerana terbaca blog saya. (Sebenarnya saya belum umumkan kepada semua tentang rencana berkendara di malam hari ini. Hanya mereka yang membaca blog saya yang mengetahui. Jazakumullah Khair kepada ikhwah-ikhwah yang mendoakan keselamatan saya sepanjang perjalanan.)

Alhamdulillah selepas subuh saya pulang ke rumah tercinta di Taman Mesra.


Begitulah pengalaman-pengalaman berharga semasa menunggang di bawah langit malam terakhir ramadhan. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar, Al-Quran dikhatamkan, Qiamullail disempurnakan, setiap malam terakhir saya adalah di Rumah-Rumah Allah. Alhamdulillah.

Semoga setiap daripada kita berjaya meraih sebanyak-banyaknya kebaikan serta manfaat dalam bulan yang mulia ini. Tinggal beberapa detik sahaja lagi sebelum ia meninggalkan kita. 

Dengan ini saya memohon ampun dan maaf daripada semua terutamanya yang banyak berurusan dengan saya. Yang saya marah, yang saya bangkang, yang saya sakiti hatinya, maaf, maaf, dan maaf dipinta. Doakan agar segala amal kita diterima dan diredhai. Semoga kita semua keluar menjadi insan yang lebih berjaya, dunia dan akhirat. Insya-Allah.

Apabila tibanya Aidilfitri
Jangan dilupa Ramadhan yang ditinggali
Semoga perbaikan berlaku dalam diri
Agar hidup lebih diberkati

Ilalliqo' Ya Ramadhan. Ahlan Wa Sahlan Ya Syawal.

-umairzulkefli-
Rumahku Syurgaku
Taman Mesra, Kajang5:40PM
9th Sept 2010


~End Of Post~
Share

4 comments:

kahfi8 September 10, 2010 at 3:17 AM  

salam 'idul fitri.

minal a'ideen wal faaizeen..

pengembaraan yang penuh bermakna. semoga masih ada ramadhan untuk kita pada tahun hadapan, untuk mempertingkatkan amalan pada tahun ini..

zikr September 10, 2010 at 12:15 PM  

masyaallah akhi..moga Allah terus kekalkan ikatan hati kita. Sungguh akhi, ana dapat rasakan nikmat kemanisan berukhuwah bersama antum semua.

walau kita masih baru nak bertapak dalam beberapa medan, yakinlah akan pertolongan Alllah yang MAHA BESAR.

ini Ramadhan antum yang terakhir sebagai...bujang kot. Betul ke jawapan ana? huhu...

umairzulkefli September 11, 2010 at 5:24 PM  

To kahfi8: semoga sentiasa bersedia menghadapi ramadhan seterusnya. Jangan cuma hidupkan ramadhanmu, Ramadhankan hidupmu!

To zikr : tekaan antum tu masih dalam kemungkinan...tetapi kemungkinan yang cerah? huhu~ sama2 mendoakan..

To All: maaf zahir batin semua..semoga kita benar2 kembali kepada fitrah...

kahfi8 September 11, 2010 at 7:18 PM  

"Jangan cuma hidupkan ramadhanmu, Ramadhankan hidupmu!"

Satu ungkapan yang sangat menggugah.. Baarokallaahu laka wa lii..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

..::Inspirasi::..

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com

  © Blogger template template alfatih by alFatihtudio 2009

Back to TOP