Sep 14, 2010

Istimewa : Nurul Iman

Nurul Iman?
Kenapa dengan Nurul Iman?
Nur bermaksud Cahaya. Al-Iman bemaksud Keimanan.
Nurul Iman maksudnya Cahaya Keimanan.

Di rumah saya ada Nurul Iman. Namun dia akan pergi jauh.

Dia yang saya maksudkan adalah Nurul Iman binti Zulkefli. Adik saya.

Dia baru sahaja menyelesaikan SPM pada tahun lepas dan dengan izin Allah SWT mendapat keputusan yang cukup cemerlang, 11A. 10A+ dan 1A. Lalu beliau mendapat tajaan MARA untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Alexanderia University di Mesir. Dia telah menjalani kursus persediaan selama 3 bulan di Kolej Teknologi Timur, KTT. Dan tarikh penerbangannya adalah 15 September 2010 pada jam 1:30 pagi. Petang ini kami sekeluarga dan saudara-mara yang terdekat akan menghantarnya ke lapangan terbang Kuala Lumpur, KLIA.

Selamat berjuang adikku. Kenang kami dalam doamu.
Jadilah seperti Dr. Nurul Iman!~End Of Post~
Share

1 comments:

Ahyana Solehah September 16, 2010 at 12:33 AM  

Assalamua'laikum umair.
terkejut mendapat berita baik di blog tadi. :)
Alhamdulillah wa syukurillah.., seinfiniti tahniah mewakili adik.

Semoga permusafiran ilmunya ke bumi anbiya penuh barakah dan kejayaan dunia akhirat. Insyaallah, ana jamin beliau takkan menyesal ke sana..:)

Banyak yang beliau akan kutip.
Musafirah ilallah~ InsyaAllah..

apa2 blh bgtau k. Kami juga x sabar nak kembali ke Mesir. [skrg masih bercuti lagi d tnh air, bout 1 month berbaki :j] Insyaallah mhn doanya juga smg smuanya kembali sbg duktur dukturah spt Dr Nurul iman dalam cerpen tu.

My 1st glance reading this entry terus teringat kat penasyid ammar dan adiknya.[inspired by lagu siti munawwirah ke umair?]^_^ barakallah, truslah menjadi abg yg menginspirasikan k.

ok, salam buat umi. [long time not seen her since 2008] x sgka dah besar2 anak umi.smg Dr iman dah selamat tiba di egypt and may adapt well di sana insyaallah.ada rezeki ana akan sampai lg ke tempat kcb [alex], dan akan cuba menjenguk khbr iman dn adik2 lain dsna.insyaallah.biiznillah.

wslm wbt.
-Dr Ahyana
Zaqzik

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

..::Inspirasi::..

Siapakah Penulis Yang Baik?

Penulis yang baik adalah yang penulisannya memberikan kesan kepada jiwa insan. Seterusnya, penulis itu mampu menjadi inspirasi, contoh, qudwah kepada pembacanya.

Akhirnya sekali, dia tidak akan hanya tersekat dalam alam penulisan, bahkan di alam realiti dia tetap mampu menjadi satu model kepada ummat.

Penulis Yang Terbaik

Tips 1: Hubungan Dengan Allah SWT

Ya, hubungan dengan Allah SWT. Seorang yang hendak menjadi penulis yang terbaik perlulah menjaga hubungannya dengan Allah SWT. Mencintai perintah-Nya dan melaksanakannya. Membenci kemungkaran ke arah-Nya dan mencegahnya. Tidak melekatkan diri kepada apa yang Allah murka dan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti diri di hadapan-Nya.

Kenapa hubungan dengan Allah SWT itu diletakkan yang pertama?

Banyak sebab. Tapi, antara sebab yang utama adalah, kita hendak menulis sesuatu yang memberi kesan pada jiwa insan. Justeru, apakah logik kita tidak meminta kepada Yang Membolak Balikkan Jiwa Insan? Kita perlu sedar bahawa, Allahlah TUAN kepada Hidayah. Bukankah adalah perkara yang normal kita tunduk kepada-Nya agar dia membantu kita? Sedang kita ini tidak mampu memberikan hidayah walau kepada orang yang kita cintai.


Sesungguhnya kau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada orang yang kau cintai, tetapi Allah lah yang memberikan hidayah kepada sesiapa yang dia kehendaki…” Surah Al-Qasas ayat 56.

Tips 2: Kerendahan Hati
Seorang yang ingin menggerakkan dirinya menjadi penulis yang baik, perlulah mendidik jiwa dan hatinya untuk sentiasa rendah. Rendah di sini adalah merasa kerdil di hadapan Allah SWT. Ini untuk menjaga keikhlasan, mengelakkan diri dari riya’, ujub, takabbur.
Riya’, ujub, takabbur, semua itu adalah hijab dalam amalan. Ia membuang keberkesanan penyampaian kita. Sifat-sifat mazmumah itu akan menyebabkan perjalanan penulisan kita juga terpesong. Nanti kita akan rasa cepat hendak membantah pendapat orang lain, tidak boleh ditegur, rasa senang nak menyalahkan orang dan sebagainya.

Kerendahan hati sangat penting dalam menjamin kebersihan perjalanan penulisan kita.

Apakah hati yang hitam mampu mencahayakan hati yang lain?

Tips 3: Dahagakan Ilmu
Kita tidak mencari ilmu seperti orang yang sudah kekenyangan. Maka kita akan rasa malas untuk menambah ilmu apabila kita rasa diri kita sudah penuh. Seorang penulis perlu sentiasa merasakan dirinya tidak cukup. Maka dia akan bergerak untuk mengisi dirinya dengan pelbagai ilmu.

Ilmu penulisan, ilmu-ilmu asas kehidupan, ilmu bahasa, ilmu realiti, dan bermacam-macam ilmu lagi.

Penulis perlu sedar bahawa, seseorang yang tidak mempunyai apa-apa, tidak akan mampu memberikan apa-apa.

Maka seorang penulis perlu mempunyai ‘apa-apa’ untuk menulis.

Amatlah penting bagi seorang penulis untuk mengekspansikan capaian ilmunya. Ilmu bukan sekadar di dalam kelas, di dalam buku teks. Bahkan seluruh kehidupan ini mampu dijadikan sumber ilmu pengetahuan. Semuanya boleh diambil dan diterjemahkan kepada idea.

Banyak membuat kajian, banyak membuat pembacaan, banyak bertanya, banyak memerhati dan banyak berfikir. Ilmu-ilmu yang berjaya diraih, insyaAllah akan mampu menjadi ‘trigger’ kepada idea.

Tips 4: Disiplin

Tidak akan mampu seseorang itu menjadi penulis yang terbaik tanpa disiplin. Perlu ada disiplin dalam menulis. Perlu juga ada disiplin dalam mengimbangi kehidupan sebagai penulis dan sebagai pelajar, pekerja, anak, bapa, ibu dan sebagainya.

Sebab itu, apa yang saya selalu lakukan dalam hal disiplin ini adalah JADUAL.

Susun waktu. Sesungguhnya Allah tak akan memberikan manusia 24 jam sekiranya 24 jam itu tidak cukup untuk manusia. Tetapi manusialah yang tidak menggunakan 24 jam itu dengan sebaik-baiknya. Sebab itulah kita sering merasakan kita tidak mampu melaksanakan kerja.


Tips 5: Istiqomah
Seorang penulis yang terbaik itu, mencapai tahapnya yang tertinggi adalah apabila dia istiqomah. Bukannya bila pelawat website, blog sudah mencapai juta, dia mula bermalas-malasan.

Orang kata, hendak menjadi juara itu tidak sesusah hendak mengekalkan kejuaraan.

Penulis yang mampu menjadi contoh adalah penulis yang istiqomah.

Istiqomah dalam penulisannya. Istiqomah pula dalam menjaga peribadinya dalam menjadi qudwah kepada ummah.

Penutup

Saya tak rasa gembira kalau pembaca membaca penulisan saya, kemudian dia rasa seronok-seronok,tanpa membawa apa-apa daripada penulisan saya ke dalam kehidupannya.

Pada saya, seorang penulis itu bukan seorang penghibur.

Penulis adalah yang membina ideologi ummah, memimpin pemikiran ummah.

Justeru, penulis yang berjaya, adalah penulis yang penlisannya mampu memberikan kesan kepada kehidupan manusia.


~Hilal Asyraf ~

ms.langitilahi.com

  © Blogger template template alfatih by alFatihtudio 2009

Back to TOP